torsdag 1 oktober 2015

Djupa Ro - Lisa Bjärbo

Djupa Ro
Författare: Lisa Bjärbo
Serie: -
Sidor: 265
Förlag: Raben&Sjögren
Recex: Ja

Från Bokus:

 "Jonathan är död."
Luddes röst bröts.
"Dom hittade honom igår. Vi måste åka hem."

Jag vet inte om det går att vänja sig. Om det blir lättare för varje gång man tänker på det. Det verkar inte så. I över en vecka har jag spelat upp den där scenen i mitt huvud nu, och tänkt på den röda Adidasjackan i lågorna. Ändå är det som att få en smäll på käften varje gång.

Jonathan är död.
Dom hittade honom igår.
Vi måste åka hem.
Det blir aldrig normalt.

I det lilla småländska samhället Ingelstad hittas nittonåriga Jonathan död. Det är mitt i sommaren, och hans kropp ligger livlös vid Djupa Ro. När beskedet når de närmsta fyra vännerna återvänder de en efter en till sin barndomsort, och samlas igen för första gången på nästan ett år. På pappret är det för att gå på begravningen. Men egentligen handlar det nog minst lika mycket om att överleva.

David, Tove, Ludde, Paula och Jonathan har alla vuxit upp här. På en plats där alla känner alla har de sett varandra spela fotboll, hångla och halsa folköl på badplatsen. De har sett varandra längta bort, och de har sett varandra stanna kvar. Ändå finns det så mycket de aldrig delat. Så mycket de aldrig pratat om.

Och ryktena färdas snabbt här. Det är mycket som är svårt att ta in. Jonathan drunknade. Han fastnade under bryggan och kom inte loss. Vad skulle han ens bada för? Ensam? Mitt i natten? "
Detta är den första boken jag läser av Bjärbo och om jag ångrar mig.
Boken fångade mig från första sida och jag sträckläste i princip ut den.
Språket var helt fantastiskt och Lisa fångar verkligen känslorna i karaktärerna. JAg själv funderade mycket under boken och kunde verkligen känna vad David känner.
Miljöbeskrivningarna år också otroligt bra och känslan finns där hela boken igenom.
Det är svårt att förklara men had eotroligt mycket känslor inom mig då jag läste Djupa Ro.
Direkt boken var slut kände jag att jag måste läsa alla Bjärbos böcker för att se om känslorna och miljöerna upplevs lika levande i hennes andra böcker.
Boken är väldigt lättläst och jag hade gärna kunnat ha den lite längre, men rekommenderar den verkligen!

FInns att köpa på Bokus, Adlibris och Cdon.

Tack Raben&Sjögren för recensionsexemplaret!

Betyg 4+/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar